Karamel

17.05.2012 20:59

Suroviny:

37 dkg cukru krystal

32 dkg smetany

 

Postup:

Krystalový cukr nasypeme do vyššího hrnce a za stálého míchání ho na mírném plameni tavíme do světle hnědé barvy. Do utaveného cukru vlijeme opatrně smetanu a stále mícháme. Pozor smetana nesmí být studená, je nutnéí ji trošku ohřát. 

Po nalití smetany začne cukr prskat a pěnit. Jeho hladina se hodně zvedne (vypadá to jako když chce utéct mléko), tento stav trvá jen velmi krátce, ale je důležité být hodně opatrný, jinak by mohlo dojít k opaření. Během tohoto procesu se cukr srazí v hrudky, které musíme rozvařit. Po celou dobu také musíme hlídat, aby jsme karamel nepřepálili. Jakmile se cukrové hrudky rozvaří, necháme karamel vychladnout. 

Karamel lze použít na dochucování polev, krémů, šlehačky, ... Nespotřebovaný karamel uchováváme v lednici, dokáže vydržet až měsíc.